PRÍBEH BEŽCA: “Keď mi je ťažko, rozdelím si trasu na menšie etapy. A zvládnem to. “ Príbehy z našich lesov pokračujú!

20.3.2024   
Foto

Behaj lesmi je séria 7 pretekov v krásnej slovenskej prírode. Príroda a samotné behanie v lese sú mojimi obľúbenými aktivitami. Milujem behanie v lese, dýchanie čistého vzduchu a kochanie sa krásnymi výhľadmi. V neposlednom rade spoznávanie krásnych slovenských miest a kopcov. Toto je moja motivácia.”

…Lepšie zhrnutie nám nenapadá! Evka to vystihla perfektne. Čo poviete?

 

“Beh pre mňa znamená veľa, je to čas len a len pre mňa. Behom si čistím hlavu. Nebehám so slúchadlami ani pri dlhých tréningoch. Som sama so sebou, vnímam pravidelný dych a tlkot srdca, a často v mysli vyriešim nevyriešené veci. Ten pocit, keď si prečistíte hlavu, predýchate telo a vypotíte škodliviny, je jednoducho božský.” Hovorí Eva Magulová a jedným dychom dopĺňa, že tréningy absolvuje 5-6 x do týždňa, z toho 2 x v jej  bežeckej komunite Bratislavarunners.  

Eva začala svoju bežeckú kariéru účasťou na Bratislavskom night runom, kedy sa prihlásila namiesto dcéry, ktorá vyhrala prelet vrtuľníkom a chcela získať medailu.


Aký je tvoj najväčší úspech v tvojej športovej kariére?
 

“Za najväčší úspech považujem absolvovanie horských pretekov v Cortine d'Ampezzo - Lavaredo 50K s prevýšením 2700+, kde so mnou bežal aj manžel, ktorý ma celý čas podporoval a motivoval až do cieľa. Bolo to 48km bolesti, radosti a prekonávania sa. Som poctená, že som tam mohla byť a bežať”.
 

“V počiatkoch behania som nerobila žiadne iné športy, lebo som si myslela, že keď jeden dva tréningy vynechám, tak nedosiahnem môj vytýčený cieľ. Ale postupne prišli zranenia a ja som začala premýšľať, čo robím zle. Teraz už viem, že sa netreba báť robiť aj iné športy, ktoré milujeme rovnako ako beh. Zaradenie takýchto kompenzačných či regeneračných športových aktivít dokáže spraviť zázraky, verte mi. Naše ďalšie obľúbené športy sú skitouring, bežky a zimná aj letná vysokohorská turistika, bicykel, posilovanie a joga. A teraz sme sa začali venovať aj canicrossu s naším psíkom Benym”.
 
 
Máš aj nejakých bežeckých partnerov, s ktorými sa ti behá ľahšie?
 

“Môj naj parťák na beh a zároveň aj môj vzor je môj manžel. Neviem, kde sa v ňom berie toľko dobra a sily, disciplíny a lásky, ale raz by som chcela byť ako on. A samozrejme z našej bežeckej komunity Bratislavarunners mám ešte veľa ďaľších bežeckých parťákov, s ktorými sa vzájomne podporujeme a motivujeme. Tento rok sa aj s manželom zúčastníme pretekov Behaj Lesmi v Banskej Štiavnici. Už sa tešíme na tú skvelú “ atmošku”. Absolvovali sme BL v Bílej a rozhodne to bude stáť za to, aj v našej slovenskej prírode.
 

Čo je tvojou motiváciou k behu, keď sa ti fakt nechce a nemáš náladu pustiť sa do tréningu?
 
Okej, každý má nejaký svoj bežecký sen a je jasné, že to nepôjde samo. Takže mám individuálny bežecký plán. Ten sa snažím plniť. Občas potím krv, prekonávam samú seba, vstávam skoro aj keď sa mi nechce, ale smerujem za mojím snom. Držím sa hesla „čím viac tomu dáš, tým väčšia šanca je, že si  na konci sen splní".
 
Tento rok sa chystám na behaj lesmi Štiavnické vrchy. Veľmi sa tam teším, lebo túto časť Slovenska ešte nemám pobehanú.
Poď pobehať aj ty! Registrácia práve spustená.
 
Aké sú tvoje najobľúbenejšie techniky na zlepšenie stability a vytrvalosti pri behu v náročnom teréne?
 
Pravidelne zahŕňam do tréningu posilňovacie cvičenia, ktoré zlepšujú svalovú silu (drepy, výpady, planky). Obľúbenú mám taktiež techniku behu, vďaka ktorej si zlepšujem efektivitu a rýchlosť a napomáha mi znižovať riziko zranení. A nepodceňujem odpočinok a regeneráciu, ktoré sú rovnako dôležité ako tréning. Keď mi je ťažko, rozdelím si trasu na menšie etapy. Bežím dlhšiu trasu napr. 20 km a rozdelím si ju takto krásne na štyri 5 km etapy a mentálne ju behám po častiach. Po tých kúskoch to dokážete.
 
"Je tu veľa vecí, ktoré počas behu – pretekov nevieme ovládať, ale práve tieto nečakané veci robia beh skvelým".
 

Ďakujeme za Tvoj príbeh, EVKA.
 

Ak si to dočítal až tu, tak si polož otázku “Oplatí sa robiť viac? “.
Podľa nás áno… preto aj Teba čakáme na našich jednotlivých pretekoch po celom Slovensku. 

 

ZAKLADAJÚCI PARTNER

    Lesy SR

HLAVNÍ PARTNERI

    Dr. Max

OFICIÁLNI PARTNERI

    Craft

PARTNERI

    Continental
    Sportisimo
    Zatopek
    Česká mincovna
    thule
    Enervit
    DB Schenker
    Fitness
    royalbay
    Bachledka
    Malino Brdo
    Nadácia TV JOJ

MARKETINGOVÝ PARTNER

    Raul

HLAVNÍ MEDIÁLNI PARTNERI

    TV JOJ SPORT

MEDIÁLNI PARTNERI

    tasr
    Behame.sk
    Beh.sk
    running
    Rungo
    trenujeme

Oficialni dodávatelia

    Johnny Servis
    Žaket
    Onlinesystem
    TKF
    Ecofis

HLAVNÍ INŠTITUCIONÁLNI PARTNERI

    bRATISLAVA
    MŽP
    žilinský kraj
    bb kraj
    bratislavský kraj
    PSK

Spolupracujeme

    Čičmany
    salamandra
    Hike the world
    Liptov
    Štiavnica
    Upracme Slovensko
    Bratislava region
    OLO
    Bory mall
    Smartemailing
    Freelo