8 tipov na najkrajšie bežecké trasy na Slovensku

8.8.2021   
Foto

Beh je oddych pre telo aj pre myseľ. Vychutnajte si ho v krásnych kútoch Slovenska, ktoré vás očaria svojim prostredím aj možnosťami. My vám prinášame tipy na osem bežeckých trás, každú v jednom kraji, ktoré by nemali chýbať na vašom checkliste.

Či už ste bežec na dlhé trate alebo používate beh na odreagovanie a rozhýbanie tela po dlhom dni za počítačom, každý si v tipoch nájde to svoje. Nezabudnite si do batohu pribaliť aj osviežujúci Birell, ktoré vám v rámci prestávky pomôžu načerpať nové sily. Ste pripravení objaviť s nami najkrajšie bežecké trasy na Slovensku?

Borovicový les Malých Karpát v Bratislavskom kraji

Ak si chcete oddýchnuť od ruchu veľkomesta, môžete vyskúšať trasu od Kamenného mlynu Vajarský do lesov Malých Karpát. Nenájdete tu žiaden tvrdý asfalt, iba štrk či piesok. Bežať budete cez borovicový les, ktorý vám okrem príjemnej a nenáročnej bežeckej trate sprostredkuje oddych v lone prírody a čerstvý vzduch s vôňou dreva Tento úsek  si môže vyskúšať zabehnúť začiatočník aj skúsený bežec.

Mestské mosty v Nitrianskom kraji

Ak ste fanúšikom behu po asfaltových plochách, ideálnym riešením budú pre vás bežecké trate v meste Nitra. Na výber budete mať z troch variantov, ktoré majú rozdielnu dĺžku a iné výhľady. My odporúčame trasu, ktorá začína v mestskom parku na Sihoti vedľa futbalového štadiónu a tiahne sa popri rieke Nitra. Prebehnete cez štyri mosty, z ktorých budete mať výhľad na rôzne scenérie ako napríklad na Nitriansky hrad. Cieľ trate je na mieste, kde ste začínali. Príjemná a pekne značená trasa poteší nováčikov aj skúsených bežcov.

Po behu si môžete oddýchnuť v mestskom parku pri jazere s dobre vychladenou plechovkou Červeného pomaranča od Birellu, ktorá vás osvieži a naviac dodá vitamíny C, B5 a B6.

Rozprávkový beh v kúpeľnom parku v Trnavskom kraji

Mimoriadne pekná trasa ukrytá v piešťanskom kúpeľnom parku vás prevedie jeho zákutiami. Behanie v parku je ideálne pre ľudí, ktorí si namiesto hudby zo slúchadiel radi vypočujú zvuky prírody. Beh začnete pri Dome umenia a pokračovať budete okolo celého mestského parku. Ak budete cítiť, že ešte zvládnete zopár km, prebehnite cez Kolonádový most na Kúpeľný ostrov. Znie tento beh priam rozprávkovo? To je tým, že taký naozaj je.

Od Bojnickému zámku do nespútanej prírody v Trenčianskom kraji

Rozprávkový hrad Bojnice je rozhodne pýchou Trenčianskeho kraja. Bežať začnete práve od tejto dominanty Bojníc, no nemusíte sa báť, že budete vrážať do turistov. Vydáte sa smerom ku kalvárii a odtiaľ na Šútovské sedlo. Odmenou vám bude nádherný Šútovský vodopád pri ktorom sa môžete prejsť, spraviť cool fotky a doplniť tekutiny v podobe príjemne kyslastej Citronády, ktorá uhasí aj najväčší smäd. Trasa je určená pre skúsenejších bežcov, keďže vedie do kopca po nespevnených povrchoch.

Beh s výhľadom na Oravskú priehradu v Žilinskom kraji

Beh okolo Oravskej priehrady až do Slaníckej Osady by mal skúsiť každý bežecký nadšenec. Trasa nie je náročná, je dlhá 8 kilometrov, no koľko odbehnete si môžete zvoliť sami. Ponúka nádherný výhľad na rozsiahlu Oravskú priehradu a okolité pohoria, ako sú Tatry, Beskydy alebo Oravská Magura. Beh je nenáročný a po rovine, takže je vhodný aj pre začiatočníkov či rodičov tlačiacich svoju ratolesť v kočíku. Nezabudnite zobrať aj svojho štvornohého kamaráta, ktorý si rozhodne takýto beh užije.

Ku Štiavnickému tajchu v Banskobystrickom kraji

Banská Štiavnica sa okrem krásneho historického centra mesta vyznačuje svojou baníckou históriou ku ktorej jednoznačne patria tajchy. Beh začnite na námestí svätej Trojice, prejdite cez renesančno-barokovú Piargsku bránu a strmší terén vás zavedie až ku Klingeru. Trasa je náročnejšia kvôli stúpaniu, no s dobrou bežeckou obuvou a kondičkou to zvládnete.

Od Štrbského plesa ku Jazierkam Lásky v Prešovskom kraji

Ak chcete spojiť beh s objavovaním tatranských unikátov, vyskúšajte ísť od Jazierok Lásky ku Štrbskému plesu. Cesta je nenáročná a krátka, no poskytne vám nádherné výhľady na tatranskú prírodu  a rozľahlé vodné plochy. Na tento beh zoberte aj svojho partnera, aby ste si mohli romantickú horskú scenériu vychutnať spolu.

Na potulkách po Košickom lesoparku v Košickom kraji

Týmto miestom prechádza hneď niekoľko trás, ktoré môžete využiť na bežecké účely. Zabehať si môžete v Čermeľskom údolí, ktoré majú v obľube turisti aj domáci. Na ceste Hradová zasa objavíte pozostatky Košického hradu alebo sa rozbehnite do turistickej lokality Horný Bankov. Po behu rozhodne dobre padne Svetlý Birell. Vychutnať si ho môžete na oddychovom mieste „Pod starými dubmi“.

Dôležitá je príprava

Či sa už chystáte na dlhý alebo krátky beh, nezabúdajte na strečing. Predídete tak zraneniam a nepríjemnej bolesti. Zabudnúť by ste nemali ani na pravidelné dopĺňanie tekutín v rámci prestávky alebo po tréningu. Ideálnym spoločníkom vám bude Birell. Okrem toho, že vás príjemne osvieži, očarí vás aj jeho výnimočná chuť. Birell je jediné nealkoholické pivo varené neprerušeným procesom, a to vďaka unikátnym pivným kvasinkám. Doprajte si po behu osvieženie v podobe nového nealkoholického radleru od Birellu s príchuťou Citrón & Mäta, ktorý vás osvieži kombináciou šťavnatých citrónov a voňavej mäty. Navyše je bez pridaných chemických konzervantov, farbív a je obohatený o vitamíny B5, B6 a C. Viac info o produkte nájdete na www.birell.sk.

 

ZAKLADAJÚCI PARTNER

    Lesy SR

HLAVNÍ PARTNERI

    Dr. Max

OFICIÁLNI PARTNERI

    Craft

PARTNERI

    Continental
    Sportisimo
    Zatopek
    Česká mincovna
    thule
    Enervit
    DB Schenker
    Fitness
    royalbay
    Bachledka
    Malino Brdo
    Nadácia TV JOJ

MARKETINGOVÝ PARTNER

    Raul

HLAVNÍ MEDIÁLNI PARTNERI

    TV JOJ SPORT

MEDIÁLNI PARTNERI

    tasr
    Behame.sk
    Beh.sk
    running
    Rungo
    trenujeme

Oficialni dodávatelia

    Johnny Servis
    Žaket
    Onlinesystem
    TKF
    Ecofis

HLAVNÍ INŠTITUCIONÁLNI PARTNERI

    bRATISLAVA
    MŽP
    žilinský kraj
    bb kraj
    bratislavský kraj
    PSK

Spolupracujeme

    Čičmany
    salamandra
    Hike the world
    Liptov
    Štiavnica
    Upracme Slovensko
    Bratislava region
    OLO
    Bory mall
    Smartemailing
    Freelo