Kde načerpať energiu na behanie?

17.8.2021   
Foto

Energia zo sacharidov je 2x rýchlejšia než energia z tukov. Preto sú práve sacharidy kľúčové pre tvoj bežecký výkon. Výhodou je teda mať ich čo najviac v zásobe a dopĺňať ich aj počas pretekov či tréningov. Ako na to?

Sacharidy sú energetickým zdrojom, ktorý môže rozhodnúť o výsledku pretekov a výrazne ovplyvňuje efektivitu tréningov.

Energiu zo sacharidov prijímaných počas výkonu je možné premeniť na energiu využiteľnú pre svaly už za 15 minút, čo je veľké plus. Platí to ale len v prípade, že ide o sacharidy v čistej forme, ktoré nie sú kombinované s bielkovinami ani tukmi, a energia je podaná v tekutom stave.

Preto existujú špeciálne produkty športovej výživy, ktoré tieto fyziologické zákonitosti rešpektujú:

Časť energie dodáva i iontový nápoj (napr. Enervit Isotonic Drink), siahnuť môžete taktiež po energetickom nápoji (Enervit Isocarb 2:1).

Výhodou všetkých týchto energetických prípravkov je, že energiu doplnia rýchlo a nezťažia tvoj organizmus (ktorý se potrebuje venovať  športu) ničím ďalším. Ak sa chceš pozrieť, ako rýchlo a  v akom množstve dodávajú energiu gely, tablety a tyčinky, stačí kliknúť tu.

Priprav sa na šport

Na vhodné dopĺňanie energie je potrebné myslieť už pred pretekmi, pretože čím viac sacharidových zásob v podobe glykogénu budeš mať v tele, tým lepšie pre teba. Posledný deň pred pretekmi už sa preto vyhýbaj sladkým jedlám a snaž sa prijímať komplexné sacharidy ( cestoviny, ryžu apod.). Dopraj si tiež druhú večeru, ktorá ti pomôže naplniť zásoby glykogénu na maximum.

Pamätaj na to, že sladké ti môže uškodiť aj v deň pretekov – potraviny s obsahom rýchlych sacharidov (typicky sladkosti, sladké nápoje) totiž zvyšujú hladinu glukózy v krvi, ktorá zamedzí včasnému nástupu štiepenia tukov – ďalšiemu z dôležitých zdrojov energie pre tvoj výkon.

Nejlepšou cestou, ako pripraviť organizmus na vytrvalostný výkon, je teda nejesť ani nepiť  90 minút pred športom nič sladké.

Počas tejto doby pi iba nesladenú vodu, prípadne vodu s citrónom, a pred samotnou záťažou sa spoľahni na športovú výživu špeciálne vyvinutú práve pre prípravu tela na výkon. V tomto prípade nízkoglykemické sacharidové želé Enervit PRE Sport, z kterého sa energia uvolňuje postupne, zaženie hlad, ale nezaťaží žalúdok a predovšetkým – aktivuje všetky energetické systémy potrebné pre ten najlepší vytrvalostný výkon, v tvojom prípade beh.

ZAKLADAJÚCI PARTNER

    Lesy SR

HLAVNÍ PARTNERI

    Dr. Max

OFICIÁLNI PARTNERI

    Craft

PARTNERI

    Continental
    Sportisimo
    Zatopek
    Česká mincovna
    thule
    Enervit
    DB Schenker
    Fitness
    royalbay
    Bachledka
    Malino Brdo
    Nadácia TV JOJ

MARKETINGOVÝ PARTNER

    Raul

HLAVNÍ MEDIÁLNI PARTNERI

    TV JOJ SPORT

MEDIÁLNI PARTNERI

    tasr
    Behame.sk
    Beh.sk
    running
    Rungo
    trenujeme

Oficialni dodávatelia

    Johnny Servis
    Žaket
    Onlinesystem
    TKF
    Ecofis

HLAVNÍ INŠTITUCIONÁLNI PARTNERI

    bRATISLAVA
    MŽP
    žilinský kraj
    bb kraj
    bratislavský kraj
    PSK

Spolupracujeme

    Čičmany
    salamandra
    Hike the world
    Liptov
    Štiavnica
    Upracme Slovensko
    Bratislava region
    OLO
    Bory mall
    Smartemailing
    Freelo