PODPORTE SVOJU IMUNITU A ENERGIU S VITAMÍNMI CENTRUM. AKO A KEDY VITAMÍNY UŽÍVAŤ?

16.9.2021   
Foto

Vitamíny a minerály sú nevyhnutné pre zdravie a imunitu nášho tela. Vďaka vyváženej strave zaistíte Vášmu telu vitamíny a minerály, ktoré vaše telo potrebuje. Pre mnoho ľudí však môže byť zdravé stravovanie výzvou a užívanie multivitamínového multiminerálneho doplnku stravy je dobrou stratégiou, ako zostať na správnej ceste. Značka Centrum prichádza s dôležitými faktami, ktoré popisujú ako a kedy vitamíny užívať.

AKÝ TYP VITAMÍNOV BY STE MALI UŽÍVAŤ?

Vitamíny sa delia do dvoch skupín: vo vode rozpustné (vitamíny skupiny B a vitamíny C) a vitamíny rozpustné v tukoch (A, D, E a K) .1 Rozdiel medzi týmito dvoma skupinami spočíva v tom, že vitamíny rozpustné v tukoch sa pred vstrebávaním do krve2 rozpustí v tuku, zatiaľ čo vitamíny rozpustné vo vode sa rozpustí vo vode a nebudú sa ukladať v tele - obvykle sa vylučujú močí.3 Vzhľadom k tomu, že vitamíny rozpustné vo vode nie sú v tele ukladané, môže byť potreba ich užívania častejšie.

KEDY BY STE MALI IDEÁLNE VITAMÍNY UŽÍVAŤ?

Nielen, že je dôležité vedieť, ako užívať vitamíny, ale rozdiel spočíva aj v tom, kedy je ideálny čas si vitamíny vziať. Mnoho ľudí dáva prednosť užívanie vitamínov ráno, pred raňajkami a začiatkom dňa. Iní môžu uprednostňovať inú dennú dobu.

S vitamínmi, ktoré sú rozpustné vo vode oproti tukom, by sa malo zaobchádzať odlišne. Vitamínový doplnok rozpustný v tukoch, ako je napríklad vitamín E, by nikdy nemal užívať nalačno. Aby naše tráviace sústava absorbovala vitamín E, musia byť v našom tele prítomný nejaký tuk.4 Vďaka tomu je vitamín E skvelým doplnkom k jedlu, na rozdiel od železa, ktorého vstrebávanie môžu ovplyvniť látky obsiahnuté v niektorých potravinách, ako sú syry, jogurty, vajcia, mlieko, špenát, čaj, káva alebo celozrnné pečivo.5

Obvykle koordinujete príjem vitamínov s tréningom? Niektorí naznačujú, že najlepší čas na užívanie vitamínov je po tréningu, nie skôr, pretože vitamíny sa môžu pohybovať v žalúdku a spúšťať produkciu žalúdočnej kyseliny, čo spôsobuje napríklad pálenie žáhy.6

 

Centrum pre ženy - pre Vaše zdravé vlasy, kožu a nechty

Selén a zinok prispievajú k udržaniu zdravých vlasov a nechtov. Vitamín A priespieva k udržaniu zdravej pokožky.

 

Centrum pre mužov – pre Vaše zdravé svaly

Horčík priespieva k správnemu fungovaniu svalov.

Centrum Silver – pre zdravie Vašich očí, kostí a každodennú vitalitu

Vitamín A priespieva k udržaniu dobrého zraku. Vápnik je potrebný na udržanie zdravých kostí. Horčík priespieva k zníženiu vyčerpania a únavy a k správnej látkovej premene dôležitej pre tvorbu energie.

 

Centrum AZ – kompletné a vyvážené zloženie vitamínov, minerálov a stopových prvkov.

 

Výživový doplnok. 1 tableta denne.

V prípade otázok kontaktujte prosím: GlaxoSmithKline Consumer Healthcare Czech Republic s.r.o., Hvězdova 1734/2c, 140 00 Praha 4, e‑mail: cz.info@gsk.com. Prípadné nežiaduce účinky prosím hláste na: sk-safety@gsk.com. Dátum vypracovania materiálu: 09/2021

  • VITAMÍNY C a D, SELÉN A ZINOK PRISPIEVAJÚ K SPRÁVNEMU FUNGOVANIU IMUNITNÉHO SYSTÉMU.
  • VITAMÍNY B₁, B₂ a B₁₂, BIOTÍN, JÓD, VÁPNIK, HORČÍK, MANGÁN, NIACÍN A ŽELEZO PRISPIEVAJÚ K SPRÁVNEJ LÁTKOVEJ PREMENE DÔLEŽITEJ PRE TVORBU ENERGIE. 

Ochranné známky sú vlastnené alebo licencované skupinou spoločností GSK. ©2021 skupina spoločností GSK alebo poskytovateľ príslušnej licencie.

 

1 Fat-Soluble Vitamins: A, D, E, and K. https://extension.colostate.edu/topic-areas/nutrition-food-safety-health/fat-soluble-vitamins-a-d-e-and-k-9-315/. Accessed on 7/30/2020.

2 Water-Soluble Vitamins: B-Complex and Vitamins C. https://extension.colostate.edu/topic-areas/nutrition-food-safety-health/water-soluble-vitamins-b-complex-and-vitamin-c-9-312/. Accessed on 7/30/2020.

3 Water-Soluble Vitamins: B-Complex and Vitamins C. https://extension.colostate.edu/topic-areas/nutrition-food-safety-health/water-soluble-vitamins-b-complex-and-vitamin-c-9-312/. Accessed on 7/30/2020.

4 Vitamin E. National Institutes of Health. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminE-Consumer/. Accessed 12/10/20.

5 Iron Supplement (Oral Route, Parenteral Route). Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/iron-supplement-oral-route-parenteral-route/precautions/drg-20070148/. Accessed 12/10/20.

6 Get Nauseous After Taking Vitamins? 6 Tips to Make Them Easier to Stomach. https://health.clevelandclinic.org/get-nauseous-after-taking-vitamins-6-tips-to-make-them-easier-to-stomach/. Accessed on 7/30/2020.

 

ZAKLADAJÚCI PARTNER

    Lesy SR

HLAVNÍ PARTNERI

    Dr. Max

OFICIÁLNI PARTNERI

    Craft

PARTNERI

    Continental
    Sportisimo
    Zatopek
    Česká mincovna
    thule
    Enervit
    DB Schenker
    Fitness
    royalbay
    Bachledka
    Malino Brdo
    Nadácia TV JOJ

MARKETINGOVÝ PARTNER

    Raul

HLAVNÍ MEDIÁLNI PARTNERI

    TV JOJ SPORT

MEDIÁLNI PARTNERI

    tasr
    Behame.sk
    Beh.sk
    running
    Rungo
    trenujeme

Oficialni dodávatelia

    Johnny Servis
    Žaket
    Onlinesystem
    TKF
    Ecofis

HLAVNÍ INŠTITUCIONÁLNI PARTNERI

    bRATISLAVA
    MŽP
    žilinský kraj
    bb kraj
    bratislavský kraj
    PSK

Spolupracujeme

    Čičmany
    salamandra
    Hike the world
    Liptov
    Štiavnica
    Upracme Slovensko
    Bratislava region
    OLO
    Bory mall
    Smartemailing
    Freelo