Ahojte, lesní kamoši!

11.8.2022   
Foto

Veríme, že počas leta poctivo trénujete, aby ste ešte vycibrili vaše bežecké schopnosti a podali čo najlepšie výkony na posledných pretekoch Behaj lesmi 2022 v Štiavnických vrchoch. Máte svoje obľúbené bežecké trasy, ktoré využívate na tréning?  

A viete o tom, že LESY Slovenskej republiky vám ponúkajú až 40 náučných chodníkov, na ktorých sa dozviete veľa zaujímavého o našich lesoch, ale môžete ich taktiež využiť aj na športové a rekreačné účely? V tomto článku vám prinášame niekoľko tipov na náučné lesnícke trasy, ktoré určite stoja za návštevu.  

Ak chcete vedieť viac, kliknite na: https://www.lesy.sk/https:/www.lesy.sk/naucne-chodniky/

V parku pána prezidenta

Veľký klasicistický kaštieľ v Topoľčiankach spolu s priľahlým parkom slúžil v minulom storočí ako letné sídlo československých prezidentov. Atmosféru krásne udržiavaného topoľčianskeho parku aj dnes dotvára poľovnícky zámoček, oranžéria, kaplnka, viacero malých záhradných stavieb, systém umelých jazierok, ale aj plastiky významného európskeho sochára slovenského pôvodu Alojza Štróbla. V parku s rozlohou viac ako 30 ha nájdete desiatky vzácnych a cudzokrajných druhov drevín.

Ak sa chcete na vlastné oči presvedčiť o majestátnosti a kráse sofory japonskej, sekvojovca mamutieho, cédra libanonského či buka červenolistého, radi vás privítame na Lesníckom náučnom chodníku Park Topoľčianky.

Po stopách Sissi a Delnianskej lesnej železničky

Lesnícky náučný chodník Sigord sa nachádza len pár kilometrov od krajského mesta Prešov. Okrem okruhu pre peších návštevníkov ponúka aj trasu pre cykloturistov. Tá vedie územím, ktorým kedysi prechádzal plavebný vodný kanál a neskôr aj úzkokoľajná lesná železnička. Prepravovalo sa nimi drevo, ktoré slúžilo pri výrobe soli v neďalekom Solivare.

A ako s touto lokalitou súvisí cisárovná Sissi? Dozviete sa pri návšteve Lesníckeho náučného chodníka Sigord. :) 

 

Návšteva u huncokárov  

Viete, kto to boli huncokári? Ich život bol nerozlučne spätý s lesom. Hoci pôvodne pochádzali z bavorských a tirolských území, za vlády Márie Terézie sa usídlili v hornatej malokarpatskej oblasti. Severozápadne od mesta Pezinok môžeme dodnes nájsť pripomienky ich osídlenia a pôsobenia v tunajších lesoch. 

Životom huncokárov a malebnými údoliami Malých Karpát až pod vysoký Čertov kopec vás prevedie Lesnícky náučný chodník Pece (Pezinok). Srdečne vás pozývame na návštevu. :) 

 

Na Orave dobre, na Orave múdro

Chceli by ste stráviť príjemný čas v prírode a zároveň sa naučiť o lesníctve čo najviac? Tak v tom prípade vám určite odporúčame navštíviť Lesnícky náučný chodník Oravská Lesná. Unikátna vodná píla, známa Oravská lesná železnica, lokality s ukážkou prírode blízkeho obhospodarovania lesov, lesné živočíchy a mnoho ďalšieho.... Len máloktorý náučný chodník podáva tak celistvé informácie o lese, histórii lesníctva i súčasnej lesohospodárskej činnosti ako práve tento.

Neveríte? Na Orave uveríte. :)

  

Slovenskou Saharou

Máte chuť na prechádzku pre Slovensko nie celkom typickými lesnými porastmi? Potom vám určite odporúčame navštíviť Lesnícky náučný chodník Gazárka – Lásek. Jeho trasa vedie prevažne borovicovými lesmi rastúcimi na piesočných dunách Záhorskej nížiny. Od rekreačnej oblasti Gazárka neďaleko Šaštína, ktorú tvorí viacero jazier vzniknutých po ťažbe piesku, sa tak môžete dostať k chate Lásek, ale napríklad aj do rekreačnej oblasti Tomky. A to nielen peši, ale i na dvoch kolesách, keďže trasa je vhodná aj pre cykloturistov. 

 

Velikán slovenského lesníctva

Hoci nemal urodzený pôvod, odborné vzdelanie ani vplyvné spoločenské postavenie, naše dejiny si ho budú navždy pamätať ako otca moderného slovenského lesníctva.  

Najstarší pamätník Jozefa Dekreta Matejovie na Slovensku sa nachádza na Starých Horách v osade Dolný Jelenec. Práve tu začína aj 9,5 km dlhý lesnícky náučný chodník venovaný tejto významnej osobnosti stredoeurópskeho lesníctva. Prechod ním nám pripomenie nielen Dekretov odkaz „Zachovať lesy potomstvu“, ale aj pohnuté dejinné udalosti oblasti Starých Hôr.  

No pamätajme, že nie všetky pamätníky sú vytesané do kameňa. Najkrajšou spomienkou na život a dielo Jozefa Dekreta sú okolité majestátne hory, ktorým kedysi po rokoch banskej ťažby prinavrátil ich dávno stratené lesy.  

 

Z mláky až na Zborov

Lesnícky náučný chodník Čierna mláka môže byť právom považovaný za lesoturistickú perlu Bardejovských Kúpeľov i celého pohoria Busov. Vďaka svojej unikátnej polohe je hojne navštevovaný nielen turistami, ale aj kúpeľnými hosťami, ktorí si prichádzajú do tohto kúta Slovenska oddýchnuť a načerpať nové sily.

Na Lesníckom náučnom chodníku Čierna mláka sa nachádza celkovo 18 stanovíšť, ktoré informujú o lesných ekosystémoch, funkciách a kategóriách lesov, lesohospodárskej činnosti i tunajších prírodných zaujímavostiach. Veľkou výhodou chodníka je, že má až tri okruhy s rôznou dĺžkou a náročnosťou, absolvovať prechod ním teda zvládnu aj fyzicky menej zdatní návštevníci. A výhľady? Tie sú tu skutočne výnimočné, a to aj vďaka vyhliadkovej veži, z ktorej dovidíte až na neďaleký Zborovský hrad.  

ZAKLADAJÚCI PARTNER

    Lesy SR

HLAVNÍ PARTNERI

    Dr. Max

OFICIÁLNI PARTNERI

    Craft

PARTNERI

    Continental
    Sportisimo
    Zatopek
    Česká mincovna
    thule
    Enervit
    DB Schenker
    Fitness
    royalbay
    Bachledka
    Malino Brdo
    Nadácia TV JOJ

MARKETINGOVÝ PARTNER

    Raul

HLAVNÍ MEDIÁLNI PARTNERI

    TV JOJ SPORT

MEDIÁLNI PARTNERI

    tasr
    Behame.sk
    Beh.sk
    running
    Rungo
    trenujeme

Oficialni dodávatelia

    Johnny Servis
    Žaket
    Onlinesystem
    TKF
    Ecofis

HLAVNÍ INŠTITUCIONÁLNI PARTNERI

    bRATISLAVA
    MŽP
    žilinský kraj
    bb kraj
    bratislavský kraj
    PSK

Spolupracujeme

    Čičmany
    salamandra
    Hike the world
    Liptov
    Štiavnica
    Upracme Slovensko
    Bratislava region
    OLO
    Bory mall
    Smartemailing
    Freelo