Virtuálny tréner: Garmin Coach pre začiatočníkov aj pokročilých bežcov.

17.8.2022   
Foto

Personalizovaný tréning vytvorený na mieru vašim skúsenostiam a možnostiam, definovanie hranice, ktorá predstavuje strop vlastných síl či, naopak, jej prekročenie vďaka efektívnemu posúvaniu sa vpred – s trénerom Garmin Coach zistíte, že máte na viac.

Beh a cyklistika. Športy, ktoré pomáhajú pri chudnutí, zlepšovaní kondície, vytrvalosti aj odolnosti – a to nielen fyzickej, ale aj psychickej. V rámci duševného zdravia si perfektne prevetráte hlavu a prídete na iné myšlienky. Z tréningu sa môžete vrátiť doslova ako nový človek. Zdá sa, že ide o ideálny pohyb. Môže to tak byť, pokiaľ viete, ako trénovať s ohľadom na svoj vek, kondíciu, ciele a telesné predpoklady. To všetko treba zohľadniť pri tvorbe tréningového plánu. Príliš dlhé, časté či neprimerane náročné tréningy môžu viesť k nadmernému vylučovaniu stresového hormónu kortizolu, zvýšenému riziku zranenia a oslabeniu imunity. To s trénerom Garmin Coach nehrozí.

Tréner pre každého

Garmin má riešenie pre pokročilých športovcov, no aj pre tých, ktorí sa trápia tým, ako začať behať či ako svoje cyklistické minimum posunúť na vyššiu úroveň. Garmin Coach je virtuálny tréner, ktorý dokáže vytvoriť personalizované tréningy podľa toho, akú kondíciu a skúsenosti v oblasti pohybu máte. Tréningy sa dajú jednoducho stiahnuť priamo do smart hodiniek, sú navrhnuté skúsenými trénermi a navyše sa prispôsobujú vašej aktuálnej kondícii.

Ak si ako bežci začiatočníci lámete hlavu s tým, ako zabehnúť polmaratón, a táto predstava sa vám zdá nereálna, robíte to zbytočne. Garmin Coach má pre vás plán, vďaka ktorému sa naučíte, ako správne behať. Budete napredovať tempom zohľadňujúcim vaše osobné parametre a bežecké skúsenosti tak, aby ste predišli zraneniu či pretrénovaniu. To je totiž veľkým nepriateľom každého bežca, ktorý je spočiatku motivovaný a veľmi proaktívny. Môže to viesť, paradoxne, k demotivácii či ku sklamaniu z neúspechov. Ako sa im vyhnúť? Tréningovým plánom, ktorý vám odporučí okrem iného odpočinkový deň či regeneračný beh.

Ako na to

V aplikácii Garmin Connect kliknite na položku Tréning a vyberte si Plány tréningu. Následne si zvolíte, že chcete vytvoriť bežecký plán, a dostanete sa k ponuke adaptívnych bežeckých plánov, kde si vyberiete plán Garmin Coach polmaratón. Nasleduje niekoľko otázok od vášho virtuálneho trénera, ktoré mu pomôžu nastaviť personalizovaný plán na základe vašej bežeckej histórie, aktuálnej rýchlosti a v neposlednom rade aj podľa cieľa, ktorým môže byť samotné zabehnutie, resp. dokončenie polmaratónu, prípadne stanovený cieľový čas.

Ďalej si vyberáte jedného z troch profesionálnych trénerov, pričom každý má inú stratégiu a prístup. Zvolíte si tréningové dni. V prípade, že sa vo svojom výkone posuniete na ďalšiu úroveň, Garmin Coach prispôsobí plán vašej aktuálnej kondícii. To platí aj naopak. Plán sa automaticky prispôsobí, aj keď tréning vynecháte alebo stagnujete a potrebujete viac času na progres. Okrem polmaratónu sa podobným spôsobom môžete zamerať na 5 či 10 km vzdialenosti.

Profesionálni tréneri na zápästí:

Jeff Galloway – tréner so stratégiou vhodnou aj pre začiatočníkov. Metódy, ktoré používa (a ktoré publikoval v špecializovanej literatúre), pomáhajú predchádzať nadmernému vyčerpaniu. Jednou ztypických je striedanie behu achôdze.

Amy Parkerson-Mitchell – fyzioterapeutka aj certifikovaná trénerka, ktorá v rámcitréningov nezabúda na princípy biomechaniky. Sama sa považuje za nadšenkyňu

Greg McMillan – fyziológ, ktorý nielen pomáha posunúť sa na vyššiu „pohybovú“ úroveň, ale aj zrozumiteľne vysvetlí odborné vedecké poznatky.

Tréningový plán, ktorý sa vám neustále prispôsobuje

Ak chcete dosiahnuť zlepšovanie výkonnosti a kondície, je vhodné striedať dlhšie vytrvalostné behy s krátkymi intervalovými šprintmi, prípadne behom do kopca alebo schodov. Garmin Coach nastaví správnu intenzitu, tempo, dĺžku aj typ behu tak, aby zodpovedali vašej momentálnej kondícii a cieľom. Pripravte sa na systematický tréningový proces, ktorý vás naučí konzistentnosti a pravidelnosti aj vďaka tomu, že budete presne vedieť, kedy a čo máte robiť. S takýmto bežeckým plánom si možno obľúbite aj beh v zime či do kopca.

Vedeli ste, že:

Garmin Coach vás pošle na dlhý a pomalý beh, inokedy vám naordinuje krátky, ale intenzívny tréning. Váš tréner vám navyše navrhne cviky, ktorých cvičenie je pre bežca mimoriadne osožné, a poskytne ďalšie užitočné tipy v podobe článkov a videí. Nezabudne vám pripomenúť, že sa máte regenerovať a dopriať si oddychový deň. Aj preto je cvičenie vidieť iba na niekoľko dní vopred (necelé 2 týždne), plán sa totiž adaptívne mení podľa (ne)dosahovania krátkodobých cieľov. Farebný kruhový graf vás informuje, či zaostávate alebo ich prekonávate.

Prvým tréningom v každom pláne je tzv. porovnávací beh, na základe ktorého Garmin Coach zhodnotí vašu momentálnu kondíciu (podľa nameranej tepovej frekvencie). Po tomto tréningu vygeneruje ďalšie behy, pričom jednotlivé behy pozostávajú z niekoľkých fáz. Prvá je, samozrejme, zahrievacia, teda rozcvička, po ktorej nasleduje tréning ako taký (napr. intervaly) a na záver uvoľnenie v podobe chôdze alebo výklusu.

Nielen beh

Okrem bežeckých plánov ponúka Garmin Coach aj cyklistické plány, pričom na bicykel vás pošle 4- až 6-krát do týždňa, a to v časovom rozmedzí, ktoré si určíte. Začiatočníkom môže pomôcť plán s názvom Sto kilometrov, ktorého cieľom je zlepšenie sily, vytrvalosti a rýchlosti tak, aby zvládli 100-kilometrovú jazdu. Na výber je aj plán zameraný na horskú cyklistiku, ktorý vás pripraví na náročnejší terén. Pokročilí cyklisti ocenia plán Časovka, ktorého cieľom je prekonať svoj (alebo niečí) najlepší čas.

Každý plán má stručný opis, vďaka ktorému si budete vedieť správne vybrať. Po výbere konkrétneho tréningového plánu dostanete, rovnako ako pri tom bežeckom, od trénera Garmin Coach niekoľko otázok. Zvolíte si napríklad počet hodín, ktoré chcete týždenne venovať cyklistike, konkrétne dni v týždni, keď budete trénovať. Spýta sa vás aj na deň, ktorý môžete venovať dlhej jazde, a určíte si dátum ukončenia tréningového procesu.

Vďaka špecifickým odpovediam vznikne personalizovaný tréningový program. Jeho začiatok aj trvanie si určujete vy, no Garmin Coach vám na základe poskytnutých parametrov navrhne optimálnu dĺžku. Tréningový plán je zväčša rozdelený do niekoľkých tréningových fáz, z ktorých každá má iné zameranie. Základná fáza cieli na zvyšovanie aeróbnej kondície, pričom vrcholová fáza obsahuje náročnejšie jazdy, a to či už do dĺžky, alebo intenzity.

Vedeli ste, že:

Môže sa stať, že svoj tréning budete musieť vynechať, možno iviackrát. Môžete ho presunúť na vami určený dátum. Garmin Coach ho prispôsobuje aj vprocese tréningového programu. Vprípade preskočenia/zmeškania tréningu sa vás Garmin Coach spýta na pozastavenie plánu. Ak budete pokračovať aj ďalej, aktualizuje ho so zohľadnením zmien.

Prečo Garmin Coach?

  • Zlepšuje motiváciu
  • Buduje pravidelnosť
  • Posilňuje kondíciu
  • Pomáha v napredovaní
  • Optimalizuje regeneráciu (minimalizuje riziko zranenia)
  • Je prispôsobiteľný, ale nekompromisný

TIP:

Garmin Coach precízne supluje reálneho osobného trénera apomáha vám efektívne sa posúvať ďalej. Ak ste ukončili celý tréningový plán, vyskúšajte aj ďalšieho ztrojice ponúkaných trénerov (aj napriek predošlej spokojnosti). Kdispozícii budete mať inú stratégiu amôžete získať ďalšie užitočné skills.

Kvalitný tréningový plán, ktorý má naozaj hlavu a pätu, pomáha pri napredovaní a dosahovaní cieľov. Áno, aj ten z technologického sveta. Môže byť skvelou motiváciou a faktorom, ktorý vás nakopne do toho, aby ste sa napríklad k behu vrátili po dlhšej pauze. Garmin Coach vás nasmeruje aj usmerní, vyšťaví aj nakopne. Okrem očakávaných výsledkov vám prinesie ešte jedno veľké plus – sGarminom budete mať zpohybu radosť.

 

Zdroj : blog.garmin.sk

ZAKLADAJÚCI PARTNER

    Lesy SR

HLAVNÍ PARTNERI

    Dr. Max

OFICIÁLNI PARTNERI

    Craft

PARTNERI

    Continental
    Sportisimo
    Zatopek
    Česká mincovna
    thule
    Enervit
    DB Schenker
    Fitness
    royalbay
    Bachledka
    Malino Brdo
    Nadácia TV JOJ

MARKETINGOVÝ PARTNER

    Raul

HLAVNÍ MEDIÁLNI PARTNERI

    TV JOJ SPORT

MEDIÁLNI PARTNERI

    tasr
    Behame.sk
    Beh.sk
    running
    Rungo
    trenujeme

Oficialni dodávatelia

    Johnny Servis
    Žaket
    Onlinesystem
    TKF
    Ecofis

HLAVNÍ INŠTITUCIONÁLNI PARTNERI

    bRATISLAVA
    MŽP
    žilinský kraj
    bb kraj
    bratislavský kraj
    PSK

Spolupracujeme

    Čičmany
    salamandra
    Hike the world
    Liptov
    Štiavnica
    Upracme Slovensko
    Bratislava region
    OLO
    Bory mall
    Smartemailing
    Freelo