SLOVÁCI MILUJÚ BEH V LESE. POSLEDNÉ PRETEKY DRUHÉHO ROČNÍKA BEHAJ LESMI PRINIESLI NOVÝ REKORD

22.8.2022   
Foto

Po minuloročnej premiére zožala bežecká séria Behaj lesmi úspech aj v jej druhom ročníku. K trom stáliciam sa pridali dve nové lokality a niekoľko tisíc nových bežeckých nadšencov. Unikátne miesta slovenskej prírody, desiatky kilometrov po lesných chodníkoch a fantastická atmosféra. Presne takáto bola séria Behaj lesmi 2022 i posledné preteky v Štiavnických vrchoch, ktoré priniesli nový účastnícky rekord - 1074 nadšených pretekárov!

Druhého ročníku pretekov Behaj lesmi sa zúčastnilo celkovo 4 880 bežcov, z ktorých bolo viac ako 150 ovenčených v kategórii Pätoráci, čo značí účastníkov všetkých piatich pretekov. Obľúbená séria Behaj lesmi má tak za sebou ďalší a určite nie posledný ročník v piatich dychberúcich slovenských lokalitách – na Devíne, vo Veľkej Fatre, Štiavnických vrchoch, ale aj Čičmanoch a Bachledovej doline. Behaj lesmi ponúklo trasu šitú priamo na mieru pre každého bežca či bežkyňu. Pretekári si mohli vybrať medzi 10-13 km kratšou trasou, 18-22 km dlhšou trasou alebo 3-5 km dlhým charitatívnym behom VoltaRUN.

Na pretekoch štartovali aj tí najmladší bežci na Detských pretekoch Dr.Max, ktoré tak sformovali dokonalý rodinný deň, kde sa mohol zapojiť úplne každý. Celá séria pretekov celkovo privítala až 817 nadšených lesných mláďat, ktoré si užili pravú pretekársku atmosféru a domov si okrem zážitkov na celý život odniesli aj pretekárske tričko a plné vrecko cien od lekární Dr.Max.

Na dlhšej, 20 kilometrovej, trase dobehol ako prvý Roman Bak so skvelým časom 01:21:46 a za ženy zvíťazila a dobehla ako prvá Viera Slivková s časom 01:36:31. Kratšiu Lesnícku 13, ktorá účastníkov tiež previedla hrebeňom krásnych Štiavnických vrchov, opanoval Matúš Hujsa s časom 00:48:04 minúty a za ženy to zvládla ako prvá Lucia Pelikánová v čase 00:58:05 minúty.

Okrem toho prebehlo v Štiavnických vrchoch i oceňovanie najlepších bežcov za celú sezónu, ktorí získali titul Pani a Pán Lesov. Prestížne ceny si z rúk predstaviteľov zakladajúceho partnera pretekov, štátneho podniku LESY Slovenskej republiky, prevzali Viera Slivková a Matej Páleník na dlhších a Zuzana Stanáková a Tomáš Môcik na kratšej trati.

Udržateľné preteky v lese i pomoc staršej generácii

Aj tento ročník sa celým podujatím niesol duch pomoci prírode a v ruke každého pretekára nechýbal špeciálny znovupoužiteľný pohárik Speedcup, ktorý aj vďaka zapojeniu hlavného partnera spoločnosti Dr.Max, eliminoval v zázemí plastový odpad. S úctou k našim lesom si organizátori pre tohtoročnú sezónu pripravili dokonale rozložiteľné ekologické značenie pretekárskych trás z materiálu Solubag, ktorý je možné používať opakovane a v prírode sa rozpustí už po 180 dňoch.

Okrem už zavedených prvkov ako sú znovupoužiteľné poháriky a rozpustné tašky z neplastového materiálu, ktoré mali úspešnú premiéru už vlani, sa koncept udržateľnosti rozšíril tento rok aj o triedenie BIO odpadu a plechoviek. Udržateľnosť bola doslova hmatateľná i v nových ekologických medailách, ktoré boli pre účastníkov vyrobené z čisto prírodných materiálov a bez akýchkoľvek chemických prísad.

Významnou časťou programu všetkých piatich pretekov Behaj lesmi boli charitatívne preteky Voltarun, ktoré si zabehla celkovo takmer tisícka lesných bežcov. Posledné preteky vygenerovali finančný výťažok 3325 € na rehabilitačné pomôcky pre seniorov z centra Domov Života v Banskej Štiavnici, kým suma za celú sériu činila nakoniec krásnych 14 867 €! 

Koniec dobrý, všetko dobré

Zlatým klincom sezóny, ktorá sa po prvýkrát dostala aj na východ našej republiky, boli posledné preteky v Štiavnických vrchoch, ktorými sa ukončila sezóna 2022. Okrem samotných výkonov bola čerešničkou na záver aj návšteva úspešnej biatlonistky a ambasádorky série Behaj lesmi Paulíny Bátovskej Fialkovej, ktorá spolu s úsmevmi rozdávala aj podpisy svojim fanúšikom.

Sezóna 2022 bola naozaj nádherná a v mnohých ohľadoch prelomová. Nezostáva nám teda napísať nič iné ako:

ĎAKUJEME A VIDÍME SA V ROKU 2023!

ZAKLADAJÚCI PARTNER

    Lesy SR

HLAVNÍ PARTNERI

    Dr. Max

OFICIÁLNI PARTNERI

    Craft

PARTNERI

    Continental
    Sportisimo
    Zatopek
    Česká mincovna
    thule
    Enervit
    DB Schenker
    Fitness
    royalbay
    Bachledka
    Malino Brdo
    Nadácia TV JOJ

MARKETINGOVÝ PARTNER

    Raul

HLAVNÍ MEDIÁLNI PARTNERI

    TV JOJ SPORT

MEDIÁLNI PARTNERI

    tasr
    Behame.sk
    Beh.sk
    running
    Rungo
    trenujeme

Oficialni dodávatelia

    Johnny Servis
    Žaket
    Onlinesystem
    TKF
    Ecofis

HLAVNÍ INŠTITUCIONÁLNI PARTNERI

    bRATISLAVA
    MŽP
    žilinský kraj
    bb kraj
    bratislavský kraj
    PSK

Spolupracujeme

    Čičmany
    salamandra
    Hike the world
    Liptov
    Štiavnica
    Upracme Slovensko
    Bratislava region
    OLO
    Bory mall
    Smartemailing
    Freelo