Newsletter

PRÍBEH BEŽCA: Andrea Vidovencová o svojej motivácii, ťažkých životných situáciách a obľúbených trasách

31.5.2023   
Foto

“Možno to by som aj odkázala iným bežcom, alebo aj ich rodinám, priateľom, ktorí často nechápu ich správanie a ich odhodlanosť berú ako bláznovstvo. Nesúťažíme proti iným bežcom, súťažíme sami proti sebe…”

Začiatky môjho behania sú späté hlavne so strednou školou, kedy nás náš pôvodom novozélandský telocvikár doslova „vyháňal“ behať von, či bolo plus 25°C alebo -15°C. 

Do školy som chodila v Sučanoch, takže snehu tam veru nechýbalo. Ale práve vtedy som si asi prvýkrát uvedomila, že po tej chvíli, keď je telo v nepohode, príde absolútna záplava tepla a endorfínov, aj v snehovej búrke. Nikdy som však nebehávala cielene alebo tréningovo. A čo si budeme hovoriť, vždy som bola taká tá „okruhlina“.

Tak „naozaj“ som sa k behu dostala až minulý rok v apríli, kedy mi kamarátka poslala odkaz na Vašu sériu Behaj Lesmi s komentárom: „Andy, tak toto je výzva!“ A ja som teda do tej výzvy šla a stiahla som so sebou aj kolegyňu.

Termínovo nám vtedy vyšla až Veľká Fatra, ale musím povedať, že preteky ma milo prekvapili hlavne výbornou organizáciou a komunitou, ktorá je naozaj ochotná pomáhať. Boli to moje prvé preteky v živote a potkla som sa o konár pri zbehu a to tak, že mi až vyrazilo dych! Viacero pretekárov sa pri mne pristavilo a jedna milá pani z nich so mnou odbehla až do cieľa.

Nasledovali ďalšie preteky, aj v povestnej Štiavnici, kde sme si všetci vyskúšali, aké to je bežať v lejaku a blate po členky. Ale tentokrát to bolo bez zranenia :)

Mali ste nejakú krízu či problémy, s ktorými Vám beh pomohol? 

Minulý rok som prechádzala ťažšou životnou krízou, kedy som sa veľmi sklamala a zhodou náhod som v tom období mala aj dosť veľké zdravotné problémy. No a raz som si povedala, že sa musím prestať ľutovať a začať niečo robiť. A na počudovanie srdiečko a ani brucho ma pri behu nebolelo. Naopak, práve beh a to sústredenie mi pomohlo vyhrabať sa z toho smútku a zlej nálady.


Napriek tomuto všetkému som nebola v behu konzistentná až do októbra minulého roku, no vtedy prišiel „zlom" a ani neviem, kde sa to vo mne vzalo, ale v tom momente som si vyhľadala prvý dedinský polmaratón v roku 2023 a dala som si cieľ odbehnúť ho. Zároveň som vyhľadala osobného trénera a odvtedy makám :). Svoj prvý polmaratón som vlastne odbehla v januári v Kolárove, 9 mesiacov po tom, čo som vo fitku ledva dala 3 kilometre na páse. Verím, že sa mi tento rok podarí odbehnúť všetky preteky série Behaj Lesmi + 1 preteky v ČR (Lednice, milujem ten región), a do toho ešte pár menších pretekov a samozrejme, keď už som sa naštartovala na tie polmaratóny, povedala som si, prečo nezabehnúť Bratislavu, Banskú Bystricu (to je doma :)) a Košice v jeden rok – západ, stred a východ. Nabudúci rok sme si už dali za cieľ s kamarátkou odbehnúť legendárne preteky – Maratón – Atény.

Beh a moja ranná rutina mi pomáha byť lepším človekom každý deň. Možno to by som odkázala iným bežcom alebo ich rodinám, priateľom, ktorí často nechápu ich správanie a ich odhodlanosť berú ako bláznovstvo.

Nesúťažime proti iným bežcom, súťažíme sami proti sebe, a to sú teda preteky najvyššieho rangu, a preto sme schopní vstať ráno o pol piatej a ísť trénovať. Moji kamaráti sa mi smejú, lebo ja si každé ráno poviem, že toto bude najlepší deň môjho života. Je fakt jedno, či večer nájdem jeden dôvod, alebo dvadsať, no zaspávam spokojná, že deň naozaj stál za to (a možno som zabehla svoj naj čas na 5km). Ja som opäť lepším človekom.

Jasné, že sú aj horšie dni, horšie tréningy, áno, pristihnem sa že sa porovnávam s dievčinou s dokonalou bežeckou formou, čo som ju stretla dolu na ulici, ale čo nám pomôže sa za toto bičovať? Radšej buďme všetci vďační, že sa môžeme hýbať, a že nám naše telo dovolí odbehnúť a odcvičiť, nie každý človek má toto šťastie v živote. Keď sa mi nechce, tak sa pozriem na moju malú chlpatú psiu parťáčku Sáru, a to nadšenie v jej očiach keď jej poviem, že poď, ideme behať. To je nefalšovaná radosť.

 

No, asi neuveríte, ale v poslednej dobe ja aj kamarátka fičíme na kokosovej vode. Zmiešaná s klasickou vodou, po pretekoch vynikajúce osvieženie, doplní minerálne látky čo vypotíte počas behu, ja si do nej dávam ešte trochu citrónovej šťavy.

A ešte mám jednu vec a to je pesnička - moja absolútne najobľúbenejšia pieseň do ucha keď bežím, a vždy keď mi hrá tak hopsám ako násťročná, je Part Time Lover od Stevieho Wondera, má výborné tempo.


A obľúbenú trasu nejakú máte? 

Moja najobľúbenejšia trasa vedie ponad sídlisko, kde bývam (Banská Bystrica), cez záhradky, lúky, je tam veľa možností, kde sa dá túlať. A keď chcem behať po rovinke a chýba mi domov (pochádzam z Komárna), tak idem na Sliač a bežím popri Hrone.

 

 

ZAKLADAJÚCI PARTNER

    Lesy SR

HLAVNÍ PARTNERI

    Dr. Max

OFICIÁLNI PARTNERI

    Craft

PARTNERI

    Continental
    Sportisimo
    Zatopek
    Česká mincovna
    thule
    Enervit
    DB Schenker
    Fitness
    royalbay
    Bachledka
    Malino Brdo
    Nadácia TV JOJ

MARKETINGOVÝ PARTNER

    Raul

HLAVNÍ MEDIÁLNI PARTNERI

    TV JOJ SPORT

MEDIÁLNI PARTNERI

    tasr
    Behame.sk
    Beh.sk
    running
    Rungo
    trenujeme

Oficialni dodávatelia

    Johnny Servis
    Žaket
    Onlinesystem
    TKF
    Ecofis

HLAVNÍ INŠTITUCIONÁLNI PARTNERI

    bRATISLAVA
    MŽP
    žilinský kraj
    bb kraj
    bratislavský kraj
    Devínská nová Ves
    PSK

Spolupracujeme

    Čičmany
    salamandra
    Hike the world
    Liptov
    Štiavnica
    Upracme Slovensko
    Bratislava region
    OLO
    Bory mall
    Smartemailing
    Freelo