CRAFT: Najlepšie vybavenie na jesenné behy!

23.10.2023   
Foto

Posledné tohtoročné preteky Behaj lesmi sú už dávno za nami. Bola by škoda na viac či menej podarené výkony nenadviazať budúci rok. Skôr než sa rozbehne registrácia, všetci sa môžeme pustiť do prípravy. Je jedno, či pobežíte jeden, dva alebo pokojne všetky preteky. Rovnako nezáleží na tom, či máte ambície bojovať o stupne víťazov alebo sa len tak prebehnúť v krásnej prírode. Dôležité je to, že športujete!

Aktívny pohyb je návykový, a preto nás, pravidelných bežcov, a občasných pretekárov neustále pribúda. A ten, koho to baví a kto sa chce zlepšovať, pochopiteľne premýšľa o tréningu viac. Konečne nám začína pravá jeseň, a tak sa s vami i ja podelím o svoje skúsenosti s vybavením, ktoré na svoje jesenné behy využívam.

Predovšetkým treba povedať, že akékoľvek odporúčanie je nutné prispôsobiť svojim zvyklostiam a výkonnosti. Každý z nás má iné vnímanie okolitej teploty, potivosť, intenzitu pohybu, ale aj morálku vybehnúť. Osobne behám pre radosť a beh je pre mňa skvelým prostriedkom na odpočinok od práce, zrovnanie si vecí v hlave alebo plánovanie, či už pracovných, tak súkromných záležitostí. Väčšinou chodím behať trikrát týždenne, ale nie je to pravidlom - záleží, koľko mám času.

Mám rád jesennú prírodu a rozmary počasia. Takže, čo si beriem na seba v prípade, že je vonku premenlivo a relatívne chladno – povedzme 5 stupňov nad nulou? Taký deň, kedy sa človeku veľmi nechce von?

Začnem funkčným prádlom – to je úplný základ. Ani najlepšia vrchná vrstva oblečenia nezachráni zle zvolené prádlo. Tu hrá hlavnú úlohu umelé vlákno, teda najmä polyester, ktorý má najlepšie funkčné vlastnosti pri vyššej intenzite pohybu. Rýchly odvod potu a prebytočného tepla od tela preč sú kľúčové vlastnosti, ktoré prispievajú k tomu, aby sa bežec cítil dobre počas tréningu, či pretekov. Osobne najčastejšie využívam v tomto období prádlo CRAFT Active Extreme X, ktoré kombinuje recyklovaný polyester a polyester s CoolMaxovým vláknom. Ako už názov napovedá, tento kúsok je pre aktívny pohyb. Pot od tela dostáva skutočne extrémne rýchlo. Nie náhodou túto bielizeň využívajú aj elitní športovci - napríklad nórsky XC a biatlonový tím.

Na Extreme väčšinou obliekam len ľahké tričko s dlhým rukávom, prípadne bežeckú vetrovku CRAFT PRO Hypervent, ktorá vyniká veľmi nízkou gramážou, skvelou ochranou proti vetru a možnosťou zbalenia do vlastného vrecka. Bunda celkom dobre poslúži aj pri ľahkom daždi, ktorému sa ripstopová úprava snaží odolať čo najdlhšie. Na dlhý beh v hustom daždi to ale určite nie je. Už pri takom počasí by som siahol po vodeodolnej bunde, ktorá ale aj pri tých najlepších parametroch nezabráni pocitu prehrievania.

Päť stupňov nad nulou už pre mňa nie je „trenková teplota“, aj keď občas možno takých bežcov stretnúť. Pri teplotách pod 10 stupňov už volím dlhé elasťáky CRAFT PRO Trail Tights. Tie som si veľmi obľúbil vďaka skvelému fitu, optimálnemu množstvu vreciek a príjemnému materiálu. Nohavice kombinujú recyklovaný polyamid, ktorý zaistí okrem iného vysokú odolnosť proti oderu či pretrhnutiu a elastan. Meshové vrecká na bočnej strane stehien a zadné vrecko na zips poskytujú dostatočný úložný priestor pre mobilný telefón, výživu, čelovku a iné drobnosti. Na pleciach je elastické klokanie vrecko, ktoré spoľahlivo udrží napríklad zbalenú vetrovku. Jednoduchému obliekaniu pomáhajú zipsy na koncoch nohavíc. Tento set oblečenia je pochopiteľne možné využiť pri behaní v meste alebo na lesných cestách alebo cestičkách.

Inak je to u topánok. Snažím sa striedať tréning na ceste a v lese, no zároveň striedať rôzne trasy. Pre kratšie alebo menej intenzívne tréningy po šotoline alebo lesných cestách som si obľúbil topánky CRAFT ADV Nordic Trail. Vyhovuje mi vysoká miera pohodlia, ktorú zaisťuje Eva pena v podrážke, ale napríklad má tiež veľa miesta pre prsty. Podrážka spoľahlivo zaberá v ľahkom teréne, ale ľahko funguje i na asfaltových úsekoch. Nylonový zvršok je veľmi odolný a dobre obopne nohu. Vďaka tomu máte pocit maximálnej stability i na nerovných cestičkách.

V prípade, že si naplánujem tréning na asfalte, tak volím CRAFT PRO Endur Distance. Topánku, ktorá využíva podrážku PX foam, teda penu, ktorá vyniká nízkou hmotnosťou, príjemnou mäkkosťou a vysokou energetickou návratnosťou. Topánka Vás núti doslova letieť dopredu. Zvršok je zo sieťoviny, je veľmi priedušný, ale zároveň dostatočne pevný, aby bola noha dobre zaparkovaná v topánke. Podrážka je hladká a veľmi priliehavá. Je to proste skvelá topánka na rýchlostný i objemový tréning na asfalte.

Dúfam, že vyššie napísané riadky budú aspoň malou inšpiráciou na to, že sa nemusíte báť vybehnúť v akomkoľvek počasí. Aj výbeh v chladnom daždi má svoje čaro a funkčné oblečenie od CRAFTu vám ho určite spríjemní. Tak nech vám to behá!

 

Autor článku: Jiří Horák, hobby bežec a produktový manažér značky Craft pre CZ a SK

ZAKLADAJÚCI PARTNER

    Lesy SR

HLAVNÍ PARTNERI

    Dr. Max

OFICIÁLNI PARTNERI

    Craft

PARTNERI

    Continental
    Sportisimo
    Zatopek
    Česká mincovna
    thule
    Enervit
    DB Schenker
    Fitness
    royalbay
    Bachledka
    Malino Brdo
    Nadácia TV JOJ

MARKETINGOVÝ PARTNER

    Raul

HLAVNÍ MEDIÁLNI PARTNERI

    TV JOJ SPORT

MEDIÁLNI PARTNERI

    tasr
    Behame.sk
    Beh.sk
    running
    Rungo
    trenujeme

Oficialni dodávatelia

    Johnny Servis
    Žaket
    Onlinesystem
    TKF
    Ecofis

HLAVNÍ INŠTITUCIONÁLNI PARTNERI

    bRATISLAVA
    MŽP
    žilinský kraj
    bb kraj
    bratislavský kraj
    PSK

Spolupracujeme

    Čičmany
    salamandra
    Hike the world
    Liptov
    Štiavnica
    Upracme Slovensko
    Bratislava region
    OLO
    Bory mall
    Smartemailing
    Freelo