BEH V ZIME: Ako sa správne obliecť a zostať v zdraví! Tipy od LESOV PÁNA IVANA DOŠKA

22.1.2024   
Foto

Lesná svorka, beh v zime nemusí hneď znamenať prechladnutie ani bežeckú pauzu. Dali sme spoločne pre vás dokopy pár tipov, ako sa správne obliecť na beh v chladnom počasí, aby ste ostali v teple a v pohode.

Všeobecne sa na beh obliekame, akoby bolo o 5°C teplejšie. 10°C teda považujeme za relatívne teplé počasie. Oblečenie je kľúčovým faktorom, pretože nechceme prechladnúť a nechceme ani aby sa naše telo príliš prehrievalo.

 

1. Ak je približne +10°C


Ak nefúka a je pod mrakom/večer:


Vrchná časť tela: funkčné tričko s dlhým rukávom, odporúčame si vziať čelenku (hlavne, ak máte citlivé uši alebo keď silno fúka)
Dolná časť: tenké dlhé nohavice
V prípade slnka bez vetra kľudne je možné vziať si jednu vrstvu na hornú časť tela s krátkym rukávom. Podľa pocitu.
Ak fúka silný vietor, prihodíme navrch ešte jedno krátke tričko.


Ak bežíte tempový beh alebo intervaly tak kľudne jedna vrstva kratka na vrchnú časť tela,predsa len sa viac zahrejte.
Ak bežíte preteky preteky tak voľte obe krátke vrstvy, pretože telo držíte dlho na vysokých tepoch, čím sa telo veľmi zahrieva. Po dobehu je dôležité si na seba dať dalšiu teplú vrstvu.

2. Ak je približne + 5°C


Ak nefúka a je pod mrakom/večer:

Vrchná časť: funkčné tričko s dlhým rukávom + krátke tričko navrch (prípadne vesta), rukavice, čelenka, bufku (šatku na krk/nákrčník)
Spodná časť: odporúčame hrubšie dlhé nohavice alebo tenšie a na vrch krátke nohavice/krátku termo vrstvu 


Ak svieti slnko a je bezvetrie, môžeme ísť bez vrchného krátkeho trička a v tenkých nohaviciach, ale rukavice a bufku na krku nechávame.
V prípade, že fúka silný vietor, namiesto vrchného krátkeho trička zvolíme radšej ľahkú bundu, aby nás neprefúklo.


V prípade tempového behu alebo intervalov, tak dávame o jednu vrstvu menej (podľa preferencií už vo vrchnej alebo spodnej časti).
Ak sú preteky, tak ideme do komfortu 10°C, to znamená, že volíme dlhé tenké nohavice a termo dlhé tričko na vrchnú časť tela, rukavice a čelenku.

3. Ak je okolo 0°C


Ak nefúka a je pod mrakom/večer:
Vrchná časť: dlhé termo tričko (funkční triko s dlouhým rukávem), ľahká bunda alebo krátke tričko a hrubšia vrchná bežecká vrstva, nákrčník, čelenka, rukavice
Spodná časť: zateplené nohavice, prípadne hrubšie nohavice a na vrch kraťasy/krátku termo vrstvu, hrubšie ponožky
V prípade, že svieti slnko a je bezvetrie, tak by sme aj tak mali nechať hrubšiu bežeckú bundu, aj napriek tomu, že sa spotíme viac, ako je potrebné. Teplotný komfort by sme si mali vedieť udržať, aj keď sme spotení a vďaka bunde alebo hrubšej vrstve nás neprefúkne a zipsom teplotu môžeme regulvoať. S nohavicami môžeme ísť do tých, ktoré nosíme keď je približne +5°C.
Ak fúka silný vietor, základ nemeníme.
V prípade tempového behu alebo intervalov nechávame najvrchnejšiu bundu, ale upustíme od zateplených nohavíc. Ak sú preteky, znova sa presúvame na komfort približne +5°C.

 

4. Ak je okolo -5°C


Ak nefúka a je pod mrakom/večer:
Vrchná časť: dlhé termo tričko (funkční triko s dlouhým rukávem), krátke tričko (spíše vesta), ľahká bunda alebo dlhé termo tričko a zateplená bežecká bunda alebo krátke tričko a na to hrubšia vrstva s tenkou bundou, nákrčník na krk, čiapka/čelenka, rukavice
Spodná časť: zateplené nohavice a na vrch kraťasy/krátka termo vrstva, hrubšie ponožky.
V prípade slnka a bezvetria platí to, čo v prípade, keď je okolo 0°C bez vetra. Teda aj keď sa viac spotíme, tak bunda udrží teplotu.
Ak fúka silný vietor, je potrebné zvážiť, či nie je rozumnejšie ísť behať radšej do vnútorných
priestorov - hlavne, ak ste náchylnejší na choroby, prípadne máte dlhší beh (môžeme napríklad využiť bežecký pás, alebo kryté bežecké okruhy. V prípade kratšieho behu (do 1 hodiny by sme to mali zvládnuť aj vonku).


Ak nás čaká tempový beh alebo intervaly, dal by som maximálne o jednu vrstvu menej buď z vrchnej alebo spodnej časti (už podľa preferencie). V prípade pretekov sa riadime znovu o jeden teplotný teplotny level vyššie a teda ako by bolo približne 0°C.

 

OBUV


V zimných mesiacoch nie je na škodu gore-tex, avšak v lete sa v takých topánkach výrazne viac potia nohy, čo môže hlavne pri dlhých behoch spôsobiť otlaky

Tak isto sa nepremokavá vrstva hodí aj na bunde, nie je to však nutnosť, my ju nepoužívame. Čo je ale určite dobré mať, je kapucňa, hlavne, keď naozaj veľmi fúka.
Je potrebné myslieť na to, že prvých 5-10 minút nám musí byť mierne chladno, je to ten čas, kým sa zahrejeme pohybom. Ak máme príliš veľa vrstiev, tak sa spotíme rýchlo a mokrá vrstva nás výrazne ochladí, čo môže viesť k chorobe.
Ešte je možnosť, že nám tých prvých 5-10 minút v miernom chlade nevyhovuje a dá sa to riešiť tým, že sa rozcvičíme doma, ale musíme myslieť na to, že tým prehlbujeme teplotný šok a teda by sme si mali dať prvých pár metrov roviniek na rýchlejšie zahriatie.

 

 

ZAKLADAJÚCI PARTNER

    Lesy SR

HLAVNÍ PARTNERI

    Dr. Max

OFICIÁLNI PARTNERI

    Craft

PARTNERI

    Continental
    Sportisimo
    Zatopek
    Česká mincovna
    thule
    Enervit
    DB Schenker
    Fitness
    royalbay
    Uvex
    Bachledka
    Malino Brdo
    Nadácia TV JOJ

MARKETINGOVÝ PARTNER

    Raul

HLAVNÍ MEDIÁLNI PARTNERI

    TV JOJ SPORT

MEDIÁLNI PARTNERI

    tasr
    Behame.sk
    Beh.sk
    running
    Rungo
    trenujeme

Oficialni dodávatelia

    Johnny Servis
    Žaket
    Onlinesystem
    TKF
    Ecofis

HLAVNÍ INŠTITUCIONÁLNI PARTNERI

    bRATISLAVA
    MŽP
    žilinský kraj
    bb kraj
    bratislavský kraj
    PSK
    Košický samosprávny kraj
    Ružomberok

Spolupracujeme

    Čičmany
    salamandra
    Hike the world
    Liptov
    Štiavnica
    Upracme Slovensko
    Bratislava region
    OLO
    Bory mall
    Smartemailing
    Freelo