MARTIN ZAPALAČ a jeho rady pre ideálne zimné behanie

1.2.2024   
Foto

Začneme od začiatku, čo je dôležité hneď na úvod, keď chcem ísť v zime behať? 

Dobré je si premyslieť celý tréning a špeciálne začiatok. Ideálna je dôkladná rozcvička, môžeš svoje telo rozbehnúť doma alebo aspoň na začiatku tréningu spomaliť. Tvoje telo si potrebuje zvyknúť na teplotné rozdiely, takže pozor na rozbehnutie svalov aj dychu. Hlavne žiadne prudké štarty. 

 
Čo oblečenie? Čo by si vybral na seba do naozaj veľkej zimy? Povedzme, keď už sú teploty nižšie ako -5°C? 

Ja to mám tak, že prvá vrstva je základom úspechu a odporúčam merino veci (ponožky, spodné prádlo a tričko). Sú síce drahšie, ale sú bezkonkurenčné svojou kvalitou. Podľa teploty potom nahadzujem ďalšie vrstvy, ale nikdy to nepreháňam, pretože v prepotenom oblečení človek zmrzne ešte viac. Ak je ľad, tak nechávam doma cestné tenisky a beriem poriadne trailovky. 

 


Pripravuješ sa aj dlhodobo? 

Posilujem hlavne imunitu a to práve pravidelným tréningom, ale aj otužovaním a mentálnym nastavením. Odporúčam to naozaj všetkým. Jasné, nebudete hneď Wim Hof, ale vziať si raz za čas tenšiu bundu alebo si dať ráno ľadovú sprchu môže naozaj dlhodobo pomôcť. 

Zároveň keď sa stane, že ochoriem, tak sa do toho tréningu netlačím a ani sa neponáhľam. Je to pre mňa signál, že telo je unavené a potrebuje pauzu. Vtedy si naozaj dávam oddych a telo do poriadku. To je aj moja rada pre všetkých športovcov, aby netlačili na pílu, všetko má svoj čas  a do tréningu je lepšie sa dostávať postupne. Je dobré myslieť ja na to, že do pretekov je ešte relatívne ďaleko. Je lepšie sa neunáhliť a radšej spomaliť a užívať si pomalšie tempo a napríklad skúsiť tréning natiahnuť časovo. Môže to poslúžiť ako dobrý základ a ten už v sezóne nedobehnete. Zároveň mojou ďalšou radou je to, aby športovci mysleli na dostatočné občerstvenie a hydratáciu.  Konkrétne tipy dávať nebudem, ale zima je ideálne prípravné obdobie, kedy môžete otestovať túto stránku prípravy a trochu aj experimentovať. Do sezóny tak vstúpite s tým, že viete, čo vám funguje. Tesne pred pretekmi už na to bude neskoro. 

Jedna z najdôležitejších rád za mňa je určite BEZPEČNOSŤ. Naozaj odporúčam nosiť reflexné prvky a určite aj čelovku. 

Dopĺňaš bežecký tréning aj inými športami? 

Bežecká príprava nie je len o behu. Zimné obdobie je ideálnym obdobím pre budovanie sily a vytrvalosti. Odporúčam do tréningového plánu zaradiť aspoň raz týždenne posilovňu alebo bežecké lyžovanie či skialpy. Zapoja sa tak aj iné bežecké partie. 

A viete čo ešte? Hlavné je, aby ste si to užili. Aj to, že to občas zabolí patrí k tomu. Tak zober parťáka a vidíme sa na trasách! :-) 

 

ZAKLADAJÚCI PARTNER

    Lesy SR

HLAVNÍ PARTNERI

    Dr. Max

OFICIÁLNI PARTNERI

    Craft

PARTNERI

    Continental
    Sportisimo
    Zatopek
    Česká mincovna
    thule
    Enervit
    DB Schenker
    Fitness
    royalbay
    Uvex
    Bachledka
    Malino Brdo
    Nadácia TV JOJ

MARKETINGOVÝ PARTNER

    Raul

HLAVNÍ MEDIÁLNI PARTNERI

    TV JOJ SPORT

MEDIÁLNI PARTNERI

    tasr
    Behame.sk
    Beh.sk
    running
    Rungo
    trenujeme

Oficialni dodávatelia

    Johnny Servis
    Žaket
    Onlinesystem
    TKF
    Ecofis

HLAVNÍ INŠTITUCIONÁLNI PARTNERI

    bRATISLAVA
    MŽP
    žilinský kraj
    bb kraj
    bratislavský kraj
    PSK
    Košický samosprávny kraj
    Ružomberok

Spolupracujeme

    Čičmany
    salamandra
    Hike the world
    Liptov
    Štiavnica
    Upracme Slovensko
    Bratislava region
    OLO
    Bory mall
    Smartemailing
    Freelo