Ako a kde regenerovať po behu v Štiavnických vrchoch?

24.9.2024   
Foto

Beh prináša množstvo zdravotných benefitov - posilňuje srdce, zlepšuje cirkuláciu krvi a tiež podporuje udržiavanie zdravej telesnej hmotnosti. Priemerný bežec spáli približne 100 kalórií na každých 1,6 kilometra. Počas behu sa navyše v tele uvoľňujú endorfíny, známe ako "hormóny šťastia". Výskumy naznačujú, že bežci majú až o 25 % nižšiu pravdepodobnosť výskytu depresie v porovnaní s ľuďmi, ktorí nebehajú.

Pre začiatočníkov je najvhodnejšou formou striedavý beh s chôdzou. Môžete začať s 1-2 minútami behu a následne prejsť na 2-3 minúty chôdze. Tento cyklus opakujte počas celého tréningu, ktorý by mal trvať 20-30 minút. Ako sa zlepšuje vaša kondícia, môžete predlžovať čas behu a skracovať čas chôdze.

Štiavnické vrchy v srdci Slovenska ponúkajú nepreberné množstvo možností, ako s behom začať či pracovať na jeho zlepšení. Práve tam, v obkolesení hôr, leží Salamandra rezort. Do rezortu patrí Hotel Salamandra, Chalet Salamandra aj blízky areál so štvorsedačkovou lanovkou. Behom sa môžete vybrať po turistických chodníkoch, po cyklotrasách či naprieč  pokojným lesom. Pre tých, ktorí nemajú radi kopce, je vhodný beh okolo Horného Hodrušského tajchu, ktorý sa nachádza priamo pred hotelom.

Regenerácia je kľúčová pre zlepšenie výkonu, prevenciu zranení aj celkovú pohodu bežcov  

Medzi najefektívnejšie metódy regenerácie po behu patria:

# 1. Vhodná hydratácia a výživa
Po behu je nevyhnutné doplniť tekutiny, ktoré ste stratili počas tréningu. Pitná voda alebo izotonické nápoje pomáhajú obnoviť rovnováhu elektrolytov, čo je dôležité pre prevenciu svalových kŕčov a únavy. Po behu je optimálna konzumácia jedla bohatého na sacharidy a bielkoviny. Pomer 3:1 sacharidov k bielkovinám je ideálny na regeneráciu po vytrvalostnom behu. V prípade, že budete behať v okolí Štiavnických vrchov, sily môžete doplniť v reštaurácii Hotela Salamandra. Ponúka originálne sezónne špeciality aj domácu klasiku. Šéfkuchári pri príprave vždy kladú dôraz na čerstvosť a sezónnosť surovín. 

# 2. Strečing a ľahké cvičenie
Dynamický strečing pred behom a statický strečing po behu môže zlepšiť flexibilitu a znížiť svalové napätie. Pravidelné strečovanie pomáha predchádzať zraneniam a znižuje svalovicu. Ľahké cvičenie, ako je chôdza alebo jemné bicyklovanie po intenzívnom behu, môže tiež pomôcť pri odplavení kyseliny mliečnej zo svalov, čo urýchľuje regeneráciu. Poloha Hotela Salamandra je výborným východiskovým bodom na cyklotúry. Strediskom prechádzajú štyri trasy, ktoré patria do rozsiahleho systému cyklotrás Bajkom k tajchom. Od mája do septembra sa viete s bicyklom pohodlne vyviezť lanovkou až na vrcholovú stanicu Horná Roveň, odkiaľ vedie cyklistická trasa priamo do Banskej Štiavnice. Bicykle si do rezortu nosiť nemusíte, radi vám ich požičajú v miestnom športcentre.

# 3. Spánok a masáž
Kvalitný spánok je jedným z najdôležitejších aspektov regenerácie. Počas spánku sa telo opravuje a regeneruje svalové tkanivo. Štúdie ukazujú, že športovci, ktorí spia aspoň 7-8 hodín denne, majú lepšiu regeneráciu a vyšší výkon v porovnaní s tými, ktorí spia menej. Kvalitný spánok si môžete dopriať napríklad v štýlovom Chalet Salamandra, v ktorom sa vie ubytovať aj viac rodín či skupina priateľov. V prípade, že vaše telo dostalo viac zabrať, oddýchnuť si viete v jedinečnom Spa Banensium pod rukami kvalifikovaných masérov.

Všetky vyššie uvedené metódy regenerácie poskytujú komplexný prístup k zotaveniu sa po behu, čo môže výrazne zlepšiť vašu výkonnosť a pohodu v dlhodobom horizonte.

 

 

ZAKLADAJÚCI PARTNER

    Lesy SR

HLAVNÍ PARTNERI

    Dr. Max

OFICIÁLNI PARTNERI

    Craft

PARTNERI

    Continental
    Sportisimo
    Zatopek
    Česká mincovna
    thule
    Enervit
    DB Schenker
    Fitness
    royalbay
    Uvex
    Bachledka
    Malino Brdo
    Nadácia TV JOJ

MARKETINGOVÝ PARTNER

    Raul

HLAVNÍ MEDIÁLNI PARTNERI

    TV JOJ SPORT

MEDIÁLNI PARTNERI

    tasr
    Behame.sk
    Beh.sk
    running
    Rungo
    trenujeme
    Sport in Art

Oficialni dodávatelia

    Johnny Servis
    Žaket
    Onlinesystem
    TKF
    Ecofis
    Nilfisk

HLAVNÍ INŠTITUCIONÁLNI PARTNERI

    bRATISLAVA
    MŽP
    žilinský kraj
    bb kraj
    bratislavský kraj
    PSK
    Košický samosprávny kraj
    Ružomberok

Spolupracujeme

    Čičmany
    salamandra
    Smolenice
    Včelovina
    Hike the world
    Liptov
    Štiavnica
    Upracme Slovensko
    Bratislava region
    OLO
    Bory mall
    Smartemailing
    Freelo