PRÍBEH BEŽCA: Šport kedysi bral ako stratu času, dnes prekonáva 50 km bez bolesti. Ako?

9.2.2024   
Foto

Bolesť trápi mnohých bežcov. Niektorých to odradí, iní zas hľadajú spôsob ako prísť na to, prečo sa bolesť vyskytuje a ako tomu zamedziť, aby bol beh uspokojenie a nie utrpenie. Aké je tajomstvo zdravého behania podľa bežca Františka Číža a čo nás môže (aj ako začiatočníkov) k behu motivovať?

Dôvod prečo som začal behať je vlastne celkom jednoduchý… po 35-ke ma začala pobolievať chrbtica a bol som nútený rozmýšľať čo s tým. Dovtedy som šport bral ako stratu času a aj keď som relatívne často chodil na túry, tak to prestalo stačit a musel som rozmýšľať nad aktívnejším pohybom. Nebol som však ochotný nechávať peniaze vo fitku či na plavárňach. Naviac, bol by som aj po práci opäť zavretý len v nejakej “ďalšej miestnosti”. Preto som zvolil trailový beh ako hlavný spôsob riešenia môjho problému s bolesťami chrbtice. Paradoxne to ale prvé roky prinášalo viac ťažkostí ako úľavy. Zo začiatku som nevládal odbehnúť viac než 2-3 km. Vtedy sa manželka zo mňa len smiala, že tesne po odchode z domu sa vzápätí aj hneď vraciam späť. :) O  tom, že raz budem pravidelný účastník bežeckého seriálu Behaj Lesmi mi ani nenapadlo…no skúsil som to.

Beh mi spočiatku moc “neprial”. Pri 5 km trasách sa mi začali objavovať problémy s kolenami a bolesti chrbtice tiež neutíchali. To ma našťastie od mojho rozhodnutia behať neodradilo (študoval som si literatúru, ktorá ma presviedčala o blahodarných účinkoch tohto športu na ľudský organizmus)..tak som zisťoval v čom bude chyba.

Mojím problémom bola zlá technika behu. Prešiel  som si cez rôzne bežecké zranenia - holennej kosti, kolien, bedrových kĺbov či chrbtice. Ani teraz to nie je ideálne, ale ak sa ešte vyskytne bolesť kolien, tak je to len zlomok z toho čo bývalo. Dnes sa mi to deje len pri extrémnejších situáciách ako napr. strmé klesania. Tajomstvo zdravého behu som objavil práve v správnom rozcvičení a strečingu.

Práve skracovanie svalov má veľký vplyv aj na “neresti behu”, s ktorými som si osobne užil svoje. Počiatočné ignorovanie strečingu bolo aj preto, že mi nikto nedokázal vysvetliť, na čo je ten strečing dobrý. Vždy som sa dostal iba k vyjadreniu o predchádzaní zranení, ale nikde som sa nedočítal PREČO je to pred a po behu tak nevyhnutné. Časom mi však všetko začalo do seba zapadať a ja som prešiel na udržateľný spôsob behu (kombinovaný s poctivým strečingom), čo mi pomohlo pohodlne zdolávať už 20 km trasy…a to bez bolesti.

 

Spomínal si, že si práve z literatúry čerpal najviac informácií. Čo by sme teda zaručene našli v tvojej knižnici?

Naposledy som čítal knihu Stvorený k behu 2. Okrem príbehov rôznych športovcov sa tam dajú nájsť aj vhodné recepty a cvičenia pre odstránenie konkrétnych bolestí či tréningový program. Súčasťou knihy je aj dvojtýždňový test, ktorý obsahuje povolenú a zakázanú stravu. Cieľom je, aby sa vrátila chuť na zdravé potraviny a nezdravé aby pozornosť viac nepriťahovali. Ja som tento test skúsil absolvovať. Vydržal som “iba” 10 dní, bez pečiva, mäsa, mlieka, ryže, zemiakov, ovocia,... Bola to však veľmi zaujímavá skúsenosť. Napriek solídnemu obmedzeniu príjmu energie som dokázal aj ku koncu bez problémov odbehnut 10 km. Pre "slabšie" natury sú veľmi príjemným čítaním  knihy od Stotta Jureka napr. Behaj a jedz.

František Číž na Behaj Lesmi

 

 

Okrem odporúčania dobrej literatúry, ako by si ešte ostatných motivoval k behu a účasti na BL 2024?

Motivácia má mnoho podôb. Každý z nás si vyžaduje osobitý prístup... nie je to inak ani s behom. Ja som moju manželku povzbudzoval, aby sa ku mne pridala. Súhlasila a k pravidelnosti jej veľmi pomáhalo stanoviť si konkrétny cieľ -  tým bol pre ňu práve beh BL v B. Štiavnici. Ďalší ciel už nemala tak s behom potom sekla. Avšak nevzdávam to a naďalej ju povzbudzujem, aby sa k behu vrátila:).

Dobrou motiváciou pre niekoho môže byť počúvanie rozličných podcastov, skvelý je napríklad  aj rozhovor od vedúcej vyskumu pohybovej aktivity v SAV Barbori Ukropcovej. Mnohí z nás vidia ako dobrú motiváciu k behu nie len posilnenie kondičky či zdravia, ale aj sociálny aspekt tohto športu. Existuje veľa rôznych bežeckých klubov, ktoré pravidelne organizuju spoločné behy.  V týchto kluboch sa nachádza množstvo skvelých ľudí, ktorí  môžu začiatočníkom v mnohom poradiť, pomôcť a motivovať k čoraz lepším výsledkom. 

Ty si to s BL nevzdal a už tretí rok absolvuješ naše behy. Čo Ti prináša účasť na Behaj Lesmi a ako vnímaš výzvy, ktoré táto udalosť bežcom ponúka?

Hlavne mám dobrý pocit z toho, ze sa našiel niekto, kto organizuje podujatie s veľkým ohľadom na ekológiu a udržateľnosť. Behaj Lesmi je však jediná súťaž, z veľkého množstva ostatných, ktorej sa pravidelne zúčastňujem aspoň raz ročne. Nie som typ človeka, čo má rád davy, ale občas je dobré sa vykonovo porovnať, vidieť svoje limity  a následne prísť s plánom na progress:) 

Štiavnické Behaj lesmi 2021 bola moja vôbec prvá bežecká súťaž, ktorej som sa zúčastnil od roku 2019, (kedy som začal behať). Dovtedy som behával krátke trasy okolo 10 km a mal som večne problémy s kolenami. To ma však neodradilo od toho, aby som si na BL vybral hneď 20 km trasu (kvôli tráviacim problémom, som ju skoro nedobehol do cieľa :)). Vtedy som sa dosť precenil. Zároven si však myslím, že aj takéto situácie nie sú na škodu a bežcom dokážu priniesť ponaučenie, ktoré by im nikto nemohol inak sprostredkovať.. nech by sa snažil akokoľvek. Vlastná skúsenosť je neprenosná a o behu to platí 100%! Z môjho pohľadu BL ponúka bežcom dobré zázemie a možnosť vybrať si trailový beh na úrovni, na ktorú sa najviac citia. Dúfam, že časom pribudne aj plnohodnotná maratónska trasa, prípadne ultramaratón, ktorý by pritiahol nový typ vytrvalostných bežcov.

Na ktorých z pretekov BL sa chceš zúčastniť v sezóne 2024?
Pravdepodobne BL Devín a BL Štiavnica. Tie sú dostupnosťou pre mňa najvhodnejšie. Rád by som skúsil horské trasy aj v iných lokalitách, ale asi by som zanechal po sebe väčšiu ekologickú stopu, než by som chcel:).

Ty máš k ekológií skutočne veľmi blízko, prezraď nám aké konkrétne kroky podnikáš k zníženiu svojej  ekologického stopy?
Tým, že trailový bežec nepotrebuje pre vykonávanie behu žiadne “pomôcky” ako napr. bicykel, hokejové oblečenie/hokejky, ľadovú plochu, lopty či skvelo upravené trávniky, tak trailový beh pokladám za jeden z najmenej vplývajucich voľnočasových aktivít na vznik ekologickej stopy. Samozrejme, dá sa to aj “preháňať”  nakupovaním  samostatných bežeckých topánok do každého terénu, počasia či ročného obdobia…Ale to sú skôr výnimky:). Beh vnímam aj ako spôsob, ako relatívne rýchlo prekonávať vzdialenosti za určitým cieľom. Minulý rok som bol zvedavý na Dračí dub pri Lozorne, tak miesto toho aby som šiel nejakým dopravným prostriedkom, tak som si trasu od Bratislavy do Lozorna odbehol cez les. Vo výsledku to bolo náročných viac ako 50 km, ale mal som radosť nielen zo stromu ale aj zo samotneho ”transportu”. Na pohodlnejšie prekonávanie takýchto vzdialeností však treba trénovať velké objemy a na to nie je vždy toľko času. 


To, že je František skutočne výnimočný úkaz toho, ako človek dokáže urobiť pre ekológiu a prírodu veľa dobrého sa dočítaš v pokračovaní jeho príbehu, ktorý prinesieme čoskoro :)

 





ZAKLADAJÚCI PARTNER

    Lesy SR

HLAVNÍ PARTNERI

    Dr. Max

OFICIÁLNI PARTNERI

    Craft

PARTNERI

    Continental
    Sportisimo
    Zatopek
    Česká mincovna
    thule
    Enervit
    DB Schenker
    Fitness
    royalbay
    Uvex
    Bachledka
    Malino Brdo
    Nadácia TV JOJ

MARKETINGOVÝ PARTNER

    Raul

HLAVNÍ MEDIÁLNI PARTNERI

    TV JOJ SPORT

MEDIÁLNI PARTNERI

    tasr
    Behame.sk
    Beh.sk
    running
    Rungo
    trenujeme

Oficialni dodávatelia

    Johnny Servis
    Žaket
    Onlinesystem
    TKF
    Ecofis

HLAVNÍ INŠTITUCIONÁLNI PARTNERI

    bRATISLAVA
    MŽP
    žilinský kraj
    bb kraj
    bratislavský kraj
    PSK

Spolupracujeme

    Čičmany
    salamandra
    Hike the world
    Liptov
    Štiavnica
    Upracme Slovensko
    Bratislava region
    OLO
    Bory mall
    Smartemailing
    Freelo